openSUSE Conference – ziua 3

Cu o întârziere de o săptămână, iată câteva note şi din ultima zi a conferinţei.

A treia zi a Conferinței openSUSE a fost un fel de „Ziua porților deschise”. Au venit mulți (câteva zeci) utilizatori din Nuremberg și împrejurimi, pentru care au fost organizate sesiuni speciale, mai puțin tehnice, în germană. Pentru noi, restul, a rămas un track și prezentările din afara conferinței.

Building for multiple platforms

OSC09

Prezentatorul inițial n-a putut să ajungă la conferință, dar s-a găsit repede un înlocuitor. A fost (încă) o prezentare despre Build Service, care s-a rezumat la exemple de fișiere de configurare care permit compilarea simultană a unui pachet pe mai multe sisteme. Totul s-a terminat cu o mare ceartă despre publicitatea Build Service în rândul utilizatorilor altor distribuții (aici se pot compila pachete pentru openSUSE, Fedora, Mandriva, Ubuntu și Debian).

Visualizing Package Dependencies: Klaus Kampf (aka Visualizing Dependency Hell)

OSC09OSC09

A fost o plimbare interesantă în 4 dimensiuni în lumea dependenței de pachete. Prima dimensiune este o listă, așa cum există ea în zypper. A doua dimensiune e reprezentată de graful dependențelor, care poate fi simplificat (mult) dacă se elimină dependențele duble.

A treia dimensiune permite eliberarea spațiului (graful 2D e foarte aglomerat) și abordarea grafului din diferite puncte de vedere. A patra dimensiune aduce în plus timpul, însă în filmul arătat aici asta nu aducea nicio informație în plus (timpul era practic reprezentat de ordinea în care erau citite dependențele de pe disc.

Lumea părea interesată mai mult de versiuni săptămânale ale grafului și de diferențe între versiuni consecutive, deoarece asta aduce informație utilă pentru optimizarea grafului.

Making Banshee scream cross-platform: Aaron Bockover

OSC09OSC09

Pentru cei ce nu știu, Banshee e un media player multiplatformă scris în C# și care folosește Gstreamer pentru playback. Prezentarea a pus accentul pe inovațiile aduse de versiunea 1.6 (care se pare că nu va fi gata până în 11.2). Ce mi s-a părut mie mai interesant e beat-detection (poate să detecteze ritmul melodiilor când le citește de pe disc prima dată sau poți să-l introduci tu cu tasta space), care poate fi folosit pentru gruparea pieselor, introducerea licenței ca metadată pentru melodii (toate metadatele pot fi folosite pentru grupare) și multitudinea de plug-inuri, în special pentru fereastra cu informații suplimentare despre melodii (era unul care te ducea la pagina Wikipedia despre artist, dar Aaron nu știa dacă e sensibil la limba sistemului).

Improving the presence on the social networks

Asta a fost mai mult o discuţie despre cum se poate avea un efect cât mai mare în lumea Twitter, Facebook, YouTube, etc… Am avut ocazia să cunosc mai bine oameni ca ZonkerBryen şi alţii.

Samba @ openSUSE: Lars Müller

OSC09OSC09

O prezentare “pentru proşti” a ceea ce oferă Samba mai nou. Nu foarte interesantă, Lars mi s-a părut un tip mult prea ironic.

Permanent link to this article: https://opensuse.ro/2009/09/27/opensuse-conference-ziua-3/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.