Un server web se poate instala, configura şi utiliza local pe propriul calculator fără a avea nevoie de un serviciu specializat din internet. În acest mod construiesc site-uri ale căror funcţionalităţi se pot verifica într-un browser web pe acelaşi calculator.
Distribuţia openSUSE11.1 oferă posibilitatea de a instala şi configura propriul server web doar cu câteva click-uri.
Pentru a instala server-ul web se accesează opţiunea [Modele] din unealta YaST din secţiunea {Software -> Gestionare software}.
În această ferestră se bifează opţiunea [Server Web şi LAMP]. Prin bifarea acesteia se selectează automat pachetele necesare pentru a avea un server web funcţional. Se instalează din dependinţe: apache (2.2.10-2.5), php5 (5.2.9-0.1.1) şi mysql (5.0.67-12.11).
În funcţie de cum este configurat calculatorul se va solicita DVD-ul cu kit-ul distribuţiei openSUSE11.1 sau o conexiune validă la internet dacă aceasta nu există.
Bineînţeles, că se pot bifa individual pachetele suplimentare care se doresc a se instala.
După selectarea tuturor pachetelor se apasă butonul [Acceptă] pentru a continua instalarea.
Implicit, serverul web nu este funcţional. Configurările necesare se efectuează din YaST din secţiunea {Servicii de reţea -> Server HTTP}. Pentru a avea un server funcţional este suficient să se parcurgă toţi paşii fără a efectua nici o setare. Este importat totuşi, să se bifeze ca serverul HTTP să pornească automat la încărcarea distribuţiei pentru a evita pornirea manuală din YaST.
Pentru a verifica că serverul WEB este funcţional se tastează într-un browser adresa http://localhost. Ar trebui să se încarce o pagină în care apare scris “It works!“.
Pagina .html care se afişează se găseste în directorul /srv/www/htdocs. Orice modificare a paginiilor care se afişează în browser se va efectua în fişierele din acest folder.
14 comments
Skip to comment form
ca sever relational de baze de date alternativ am vazut astazi ca este inclus si firebird 2.1.2 in opensuse
se poate instala usor cu yast o sa scriu cateva randuri si in wiki
http://groups.google.com/group/firebird-ro/browse_thread/thread/a94e129ed2385c92
Ca o completare: pentru a avea access la informatiile din /srv/www/htdocs/ utilizatorul trebuie sa fie membru al grupului www.
Ca si o completare:
Pentru ca utilizatorul sa aiba drept de scriere in /srv/www/htdocs/ trebuie sa fie membru al grupului www.
Este parţial corect ceea ce spui: utilizatorul respectiv trebuie să aibă permisiuni să vizualizeze şi să modifice informaţiile din /srv/www/htdocs.
În aceste condiţii ar fi trebuit să spun că la accesarea uneltei YaST de pe contul oricărui utilizator (care nu este root) trebuie introdusă o parolă.
Scopul articolului consta în faptul ca utilizatorii să ştie că “există şi această posibilitate”.
Poate ca nu ar fi rau sa prezentati si mai departe cum se face totul …. mai concret, asa … ce se vede !?
Ce se vede unde? Serverul web este de obicei un proces care ruleaza ascuns, nu se vede nimic. In schimb daca ai urmat pasii de mai sus, intri in browser si scrii http://127.0.0.1 ar trebui sa ti se incarce o pagina.
Da ! Adica, sa se explice spre exemplu, cum se poate face ca pagina sau paginile web, create sa se vada in “afara”, daca am o conexiune la net de la rds, sau alt provider, prin router sau direct etc. !
Prin RDS ai puţine şanse, deoarece ei închid portul 80, folosit de serverul Apache. Dacă ai un provider care permite acest lucru şi ai o adresă IP publică (adică nu 10.x.x.x, 192.168.x.x), e suficient să forwardezi portul 80 de pe ruter pe calculatorul pe care ai serverul de web (la fel cum faci pentru torente de exemplu). Ca să afli cum trebuie procedat pentru ruterul tău vezi http://portforward.com/ Dacă nu ai ruter, ci calculatorul e legat direct la reţea, nu mai trebuie să faci nimic.
După ce ai făcut asta, roagă un prieten să intre pe http://a.b.c.d unde a.b.c.d e IPul tău public. Şi el ar trebui să vađă aceeaşi pagină ca tine.
Da, ok …. am facut si forward la portul 80 (am conexiune pppoe de la RDS) … in directorul www, am un index, cu un template cu tot ce trebuie pentru pagina web a site-ului si directorul wordpress !
Pana aici totul este ok. Pagina web a site-ului, cand accesez http://yo9fah.no-ip.org merge perfect.
Daca accesez http://yo9fah.no-ip.org/wordpress … nu se deschide, in sensul ca imi da o eroare de genul: 404 Not Found !
Wordpress-ul este instalat si se instaleaza fara probleme. Trebuie configurat anume wp-config.php, sau la crearea bazei de date !?
Multumesc pentru ajutor !
Daca vezi pagina de start inseamna ca nu este de la port, ci de la configurarea serverului.
Totusi, mie imi merge in acest moment a doua adresa, doar ca nu ai niciun stil pe pagina. Asta e din cauza ca ai setat adresa wordpressului sa fie ‘http://localhost/’. Trebuie sa te duci in panoul de control, la Settings->General si sa completezi campurile “WordPress address (URL)” si “Blog address (URL)” cu adresele asa cum se vad ele din internet, nu cu cele determinate automat de wordpress.
Da, multumesc foarte mult, am schimbat, dar acum mai este o problema, si anume: nu ma mai pot loga in panoul de control de la wordpres. Normal, schimband adresele de la optiunile generale, acum si adresa pentru login este schimbata.
Mda ! Am rezolvat !
Multumesc foarte mult !
Mai are cineva de la voi, asa ceva …
http://creation.no-ip.org/
… din pacate m-a trimis sa citesc …. si ca sfat … sa ma las de Linux !!!
Pareri !!!
Sfaturi din astea sa-i dea altcuiva … nu mai spun cui … !!!
Nu se deschide pagina respectivă.
Pentru continuarea discuției vă rog să scrieți pe forum aici http://forum.suseromania.ro/topic/pppoe-in-opensuse111.
Mulțumesc pentru înțelegere!
@strainu, multumesc foarte mult pentru amabilitate ! Am rezolvat ! 😉