Pe data de 22 februarie 2013 de la ora 14,00 Fundația Ceata organizează un eveniment public ce marchează dobândirea statutului juridic de fundație. Pe parcursul celor aproape 5 ani de existență Ceata a activat ca grup informal, militând pentru libertățile utilizatorului. Evenimentul de lansare va avea loc în sala Aula Magna din Facultatea de Drept a Universității din București.
Fundația Ceata îl are ca invitat special la acest eveniment pe dr. Richard M. Stallman, fondatorul proiectului GNU și președintele organizației Free Software Foundation. Încă din 1983 până acum, Richard Stallman este principalul promotor al libertăților utilizatorului de calculator. Acesta va susține un discurs non-tehnic intitulat „Free Software and Your Freedom” (rom. „Programele libere și libertatea ta”), în care va vorbi despre mișcarea pentru programe libere și cât de important este ca utilizatorii să poată coopera și să-și poată controla calculatorul.
Evenimentul va fi deschis printr-o scurtă cuvântare a lui Tiberiu C. Turbureanu, fondatorul și președintele Fundației Ceata, urmată de discursul lui Richard M. Stallman. Evenimentul este sprijinit de Facultatea de Științe Politice în cadrul proiectului The Sponge. Participarea este gratuită, fără înscriere și deschisă oricui.
Fundația Ceata și-a început activitatea în iunie 2008 în București ca grup informal, în decursul anilor antrenând o comunitate românească diversă în scopul eliberării utilizatorilor de restricțiile din arte și tehnologii. Ceata a organizat numeroase evenimente în București și în alte orașe din România, precum și în Chișinău (Republica Moldova) dedicate promovării libertăților utilizatorului și a desfășurat proiecte ce au avut ca obiectiv realizarea de programe de calculator și opere artistice sub licențe libere. Printre acestea se numără publicația electronică „Fii liber”, organizarea și co-organizarea de sesiuni de programare și de traducere, conferințe și prezentări. În 2012 membrii comunității Ceata au format primele echipe locale în Republica Moldova și în Cluj.
Așa cum „GNU” este un acronim recursiv pentru „GNU’s Not Unix” (rom. „GNU Nu e Unix”), „Ceata” este un acronim recursiv pentru „Ceata eliberează artele și tehnologiile actuale”.
6 comments
Skip to comment form
ati abandonat acest blog? pacat!
de unde pot lua informatia care ma ajuta sa instalez kde 4.10.2? dar libre ofiice 4? exista pag cu soft si click install dar imi spune ca nu stiu ce nu gaseste si atunci totul cade. sistemul este bun si merge mult mai bine decit kubuntu insa informatiile despre cum rezolvi o problema sau alta sint rare. apoi care repos trebuiesc activate? unii spun toate altii mentioneaza doar anumite chestii. care-i adevarul? daca ai adrese prin net te rog sa le postezi fie ca sint in engleza sau germana. daca gasesc o sursa de informatii atunci pot ramine la suse pt ca-mi place.
Acest blog nu e abandonat, doar ca duce lipsa de persoane care sa scrie pe el. SIngura persoana care scria mai mult pe aici pe aici (EU) s-a retras din cadrul acestei activitati din motive mai mult sau mai putin personale. Am precizat acest lucru pe grupul de discutii si astept sa vad cine se ofera voluntar sa scrie. Faptul ca se scrie rar poate sa fie din lipsa de timp, deci trebuie sa asteptam si sa vedem ce iese.
Legat de problema ta daca vrei un KDE mai nou mergi aici http://en.opensuse.org/KDE_repositories#Upstream_release_aka._KR410_.28KDE_SC_4.10.29 si adaugi depozitele de pachete Core packages si Extra. Sugerez sa faci upgrade-ul din runlevel 3 ca sa nu existe probleme.
Pentru Libre Office folosesti openSUSE AppStore (Beta) (vezi meniul site-ului) si ajungi la pachetul specific de aici http://software.opensuse.org/package/libreoffice dupa ce ai folosit cuvintele cheie libre office in campul de cautare.
Materialele de suport pentru openSUSE sunt rare pentru ca distributia nu este asa de mult folosita nici in tara dar nici la nivel global.
merci de raspuns! pe vremuri existau f multe informatii despre suse insa astazi gasesti orice despre ubuntu.la suse astepti pina iti intra updateul pt kde pe cind la ubuntu apare automat la 1-2 zile dupa release cind de fapt ar trebui sa fie invers.dar daca ar merge totul bine ar insemna ca n-ar fi nemti!suse are potential are si multi angajati fata de oricare altii insa organizarea si planificarea sint la ei un mare zero ceea ce desi la romani se stie altceva este o chestie specifica natiei.deocamdata vreau sa-l tin pt test sa vad cum functioneaza si daca va fi totul bine si voi fi multumit atunci exista sansa de-a folosi si suse la modul zilnic.in ceea ce priveste folosinta linuxului in tara era clar ca va fi scazuta desi nu este motivata. romanii prefera mai bine un win spart prin china care ii ofera zeci de probleme decit o viata linistita cu ubuntu care chiar este pt incepatori si mult mai simplu decit win 7. 8-ul cred ca ii oboseste pe multi mai ales daca inainte au folosit xp asa ca nu intra in discutie. cum informatia apartine concernelor este clar ca nu vor raspindi in lume decit ceea ce le convine si mai ales cum le place lor ca sa obtina cit mai mult profit.este o eberatie sa afirmi ca linux ar fi folosit la nivel mondial de 1%. america de sud, india, china, rusia, africa si chiar europa sint sigur ca au real la aceasta ora macar 10%. cunosc multa lume in multe tari si nu stiu pe nimeni care sa aiba instalat numai win. toate computerele de peste 5 ani le folosesc cu liunux iar cele mai noi sint in multiboot win-linux. personal merg pe acesta varianta de 8 ani. mai folosesc win pt exact 2 aplicatii speciale iar in rest baza o constituie linux. nu trebuie sa va retrageti. incercati mai multi sa scrieti cite ceva nu doar unul singur. este suficient si un sg articol pe saptamina. principalul este sa nu abandonati..
am scris dar n-a aparut. merci pt info!
Încearcă forumul nostru. Sunt convins ca primeşti mult mai repede ajutor acolo. Te aştept pe forum.
Salut der, imi pare rau ca nu au aparut posturile tale aici, nu stiu de ce Akismet a considerat ca faci spam. Multumim de sugestia de la sfarsitul comentariului tau, numai bine !
Personal, am renuntat la windows, nu foloseam anumite aplicatii specifice de care sa am nevoie iar din perspectiva jocurilor am noroc ca sunt multi-platforma si merg si sub openSUSE. Timp de 6 ani (cu unele intreruperi) am folosit dual boot si dupa o prima tenativa esuata de tranzitie am reusit sa raman doar la un singur sistem de operare, respectiv openSUSE.