Aceia dintre voi care au urmărit pagina de Facebook a Comunității openSUSE România au luat la cunoștiință faptul că Adobe Flash Player are o cerință câtuși de ciudată pentru redarea conținului protejat (DRM) și anume are nevoie de HAL. Din păcate multe distribuții linux printre care și openSUSE au renunțat în a menține HAL în depozitele oficiale de pachete datorită faptului că Udev a preluat toate sarcinile avut de programul anterior menționat.
Unde putem întâlni această cerință?
Din căutările efectuate pe Google am putut afla că acele site-uri care au o tangență cu programul Adobe Access sunt cele care au nevoie de HAL. Adobe Access este un program ce livrează conținut multimedia de înaltă calitate contra cost pe un spectru larg de platforme și dispozitive inclusiv iOS sau Android.
Nu știu dacă este vorba de noroc chior dar se pare că HAL este încă disponibil în depozitul de pachete terț al KDE3, mediu de lucru ce a fost reintrodus în cadrul openSUSE 12.1. Astfel, aceeia dintre voi care folosesc openSUSE și care doresc mai multă calitate sunt vizați de acest tutorial care vă va răpi maxim 5 minute din timpul vostru.
Pasul 1: adăugarea sursei de pachete terțe implică pornirea Yast -Software Repositories -se apasă butonul Add -se selectează căsuța numită Community Repositories -se apasă NEXT -se selectează sursa de pachete numită KDE:KDE3 -se apasă OK pentru importarea datelor specifice sursei de pachete adăugate, nu uitați să acceptați cheia ce însotește depozitul de pachete și în final se apasă OK pentru a salva modificările
Pasul 2: instalarea HAL presupune pornirea Yast -Software management -în câmpul search se tasteză cuvântul hal -după localizarea pachetului se bifează căsuța acestuia și se apasă Accept pentru instalare. O dependință a HAL este PolicyKit care va fi de asemenea instalat.
Pasul3: activarea HAL, care se realizează din Yast -System -System services -localizăm serviciul haldemon si apăsăm butonul Enable -apoi apăsăm OK pentru a salva modificările și pentru a activa serviciul.
Pasul 4: acesta este pasul final al tutorialului și implică într-o primă fază restartarea navigatorului vostru de internet dacă acesta a fost activ înainte de instalarea HAL. Al doilea lucru pe care trebuie să îl faceți este să accesați această legatură și să efectuați un test pentru a vedea dacă HAL a fost instalat și activat.
În concluzie nu pot decât să sper că Adobe va realiza ca HAL este o tehnologie învechită și o va înlocui cu o altă componentă ce se regăsește la ora actuală pe distribuțiile linux existente.
Ultimele comentarii