openSUSE 12.2 RC2

La două săptămâni de la lansarea openSUSE 12.2 RC 1, Will Stephenson ne aduce la cunoștință faptul că openSUSE 12.2 RC 2 a fost lansat și este disponibil pentru testare. Acest al doilea RC (release candidate) este ultimul pas înainte de lansarea oficială a openSUSE 12.2 care va avea loc în luna septembrie.

Conform articolului publicat pe pagina de știri a distribuției linux, echipa de dezvoltatori a reușit să stabilizeze și mai mult elementele de bază ale distribuției dar în același timp au fost aduse numeroase îmbunătățiri la componente precum systemd, kiwi, clicfs sau udev dar nici Plymouth nu fost ignorat fiind și el de asemenea îmbunătățit. Pe lângă aceste lucruri echipa a mai ajustat și anumite seturi de permisiuni aferente Polkit care în trecut au cauzat probleme anumitor utilizatori. Mai multe detalii despre schimbări puteți citi aici.

Așa cum am zis la începutul articolului, acest RC reprezintă ultimul stadiu de dezvoltare al openSUSE 12.2 înainte de lansarea oficială, astfel că orice contribuție la eliminarea defectelor de funcționare este binevenită. Pentru a face acest lucru vă recomandăm să descărcați și să testați openSUSE 12.2 RC 2. De asemenea profit de acest fapt să aduc în prim plan și necesitatea controlării stadiului de traducere în limba română a distribuției linux pentru o eventuală sincronizare a traducerilor împreună cu cei însărcinați de această activitate din cadrul comunității internaționale.

Permanent link to this article: https://opensuse.ro/2012/08/03/opensuse-12-2-rc2/

11 comments

Skip to comment form

    • titus on 5 August 2012 at 21:45

    Acest 12.2 rc2 a devenit o dezamăgire,scăzând mult viteza.Googleearth mă deloghează, depozitele cu pachete încă nu sunt disponibile, iar compatibilitatea cu factory și 12.1 este foarte mică.Apper nu vrea să actualizeze, yast2 nu prea ascultă la comenzi.Firefox pleacă după 30secunde.Google Chrome lucrează perfect.Ca să văd filme am instalat vlc fără unele dependențe (ca ultimă soluție) și funcționează.
    Toate aplicațiile care sunt în depozitele implicite și în cele ale comunității (cele care merg) lucrează perfect.
    Distribuția în sine ca sistem de operare este aproape perfectă de utilizat (varianta cu KDE),poate fi considerată un adevărat succes și va propulsa mult openSUSE în top, cu atât mai mult cu cât UBUNTU 12.04 este un dezastru.

    • dd on 9 August 2012 at 09:29

    interesant ca exista si o comunitate romaneasca suse! intr-un articol mai vechi cineva a scris ca 1% folosesc linux. acum ca si voi traiti in minunatul sistem al concernelor chiar asteptati ca presa lor sa va spuna adevaraul din care sa reiasa ca f multi folosesc linux si ca numarul lor este in crestere?! 🙂 asteptati ca ei sa incurajeze lumea prin stirile publicate sa se intrepte intr-o directie care nu le convine?! 🙂
    numai cind spun america de sud si centrala, asia (mai ales india si china) dar si africa este clar ca numarul utilizatorilor nu poate fi 1%! ca asemenea stiri sint crezute mai mult in europa si america de nord nu ma mira! 🙂 numai cind ma uit cum reusesc sa va pacaleasca pe voi si prin ce metode si-mi dau seama de marimea minciunilor!
    apoi in ceea ce priveste suse acesta este un sistem care de obicei functioneaza bine la 2-3 luni de la aparitie. probleme au si ei mai ales ca reducerea fondurilor si a personalului le-a adus destule greutati care nu au cum sa nu se vada in produsul final.
    oricum cine cauta va gasi pina la urma solutii chiar daca acestea cer timp!
    linux are probleme si nu cred ca se vor rezolva curind!

    • Ionica on 9 August 2012 at 21:09

    Sincer nu stiu ce impact a avut cumpararea Novell de catre Attachmate asupra OpenSuse, dar in contiunare cred ca Opensuse este printre cele mai bune distributii de pe “piata”. Legat de faptul ca abia dupa 2-3 luni de la lansare functioneaza bine, pot sa zic ca la versiunea 12.1 cu siguranta a fost asa. La versiunile mai vechi nu-mi amintesc sa fi avut probleme.
    Astept cu nerabdare versiunea finala a 12.2. Din pacate nu am timp sa testez versiunile alpha/beta…:(

    • dd on 11 August 2012 at 11:47

    ionica

    pai ce stie sa faca o firma vestica atunci cind preia ceva decit sa reduca personalul si fondurile?! la ei reductionismul care duce in cele din urma la faliment este standard! 🙂 la altceva nu i-a dus mintea si nici nu-i va duce vreodata! 🙂
    problema linuxului este ca nu se potolesc si mereu se baga pe concerne si pina la urma toti ajung la probleme care tin de existenta: vezi mandrake, suse si gnome care au ajuns exemple clasice. pt mine ultimul suse bun a fost 10. cred ca era 2005 pe atunci.
    un linux bun la ora asta nu exista si nici nu sper sa apara deoarece scolile sint din ce in ce mai proaste in ultimii 20 ani lucru vizibil si in ro acum. mor de ris cum se inghesuie romanii prin scoli straine insa este numai fudulie taraneasca pt ca ce-am avut noi pina in 90 vesticii nici nu pot visa. in concluzie un linux bun nu va apare in europa sau am. de n. ci prin alte parti.

    • titus on 11 August 2012 at 23:52

    dd
    Ai dreptate că 10.3 a fost ultima variantă funcțională perfect de openSUSE.Acum 12.2 revine în forță, și nu cred că va funcționa bine doar după 3 luni.Deja funcționează perfect față de 12.1,Referitor la ce spune Ionică despre openSUSE, ACUM NU mai este cea mai bună distribuție de pe piață.Următoarea distribuție openSUSE, în funcție de evoluția ubuntu 12.10-13.04, poate deveni cu doar 20% șanse , cea mai bună.Oricum sigur openSUSE 12.2 ESTE a doua distribuție linux.Însă diferența față de ubuntu și Kubuntu este enormă.Canonical în 2014 va domina piața dispozitivelor care vor rula linux, chiar și în domeniul auto, iar asta înseamnă bani mulți pe care SUSE nu îi va avea.Va fi doar Ubuntu și celelalte distribuții linux-care vor mai rămâne.

    • dd on 13 August 2012 at 12:17

    titus

    vom vedea cum va evolua totul pt ca momentan nimic nu este sigur si deci nu se pot face previziuni de viitor absolut deloc. toate firmele au probleme si este f posibil ca acestea sa ajunga la un nivel necontrolabil din care nu se stie cine va mai putea iesi. in asemenea scenarii rezista doar cei mici in timp ce colosii se prabusesc. cine ar fi crezut ca banca lehman va dispare?
    cu suse am inceput in varianta 9 prin 2003 iar apoi am trecut pe mandrake care mergea mai bine. apoi iarasi pe suse 10 de care am fost multumit in timp ce mandrake incepea sa se stinga. momentan nu-mi place nimic pt ca absolut tot ce-am incercat contine greseli. recunosc ca ubuntu a inceput sa mearga mai bine insa dupa 300 de updates. suse 12.1 l-am incercat la aparitie insa dupa 30 min am abandonat aventura pt ca nu mai avea rost sa pierd timpul. faptul ca 12.2 functioneaza bine inca din perioada de rc nu poate fi decit imbucurator desi acest lucru nu era previzibil. o sa-l instalez sa vad despre ce este vorba poate chiar astazi in masura timpului disponibil. momentan am 3 linuxuri instalate: mint cinnamon, mint kde si un xubuntu modificat f mult de mine si care nu prea mai are legatura cu editia de baza. primul functioneaza cit de cit, al doilea il tin de chestie pt ca nu pot face nimic cu el in special dupa update-ul la kde 4.9 iar ultimul a devenit bun dupa ce am schimbat aproape tot in sensul ca am trecut la xfce 4.10, am adaugat teme, wallpapers, mint menu, deepin softmanager, ofris si multe altele. sper ca xfce si kde sa nu urmeze drumul pe care a luat-o gnome pt ca altfel linuxul devine ceva care nu mai poate fi folosit. culmea este ca si windows a luat pe urmele celor de la gnome iar esecul incepe deja sa se contureze la orizont cu toate ca ms si-a angajat o armata de postaci care sa-i sustina pe toate forumurile si blogurile posibile. 🙂

    • titus on 17 August 2012 at 00:10

    Problema Windozei este accea a unui hibrid, adică a devenit steril, încorsetat în propiile licențe din care nu mai poate ieși.Dacă ar putea trece la ext4 cel puțin, ar avea cel puțin 10 ani de glorie necontestată de acum încolo.Windoza a supraviețuit până acum datorită hardwar-ului din ce în ce mai puternic, dar acum când 8 core sunt cu cel mult 5% mai bune decât 4 core, nu mai au ce face.windoza este ca o sticlă de 1 litru în care a intrat 2 litri. nu mai au ce face înafara accelerării hardware și a lustruirii.
    La linuxuri marea lovitură a fost cu qt când a fost cumpărat de nokia.s-a creat precedentul ca os-urile să nu mai aibe de-uri, cel mai afectat fiind cel mai puternic de-KDE,atunci toți au început sa-și facă propiile de-uri, care sunt dezastre, ca windoza.Dar sunt decât 2 care vor supraviețui: unity și razor-qt (dintre hibride).,gnome va dispare, kde va avea un singur rival în razor-qt.unity a trecut deja de la mono la vala, dar și așa va fi mai lent decât qt.Dacă ubuntu ar fi ales un de bazat pe kde ar fi dat marea lovitură.gnome2 promitea,dar gnome3 este departe și trage în jos tot ce este bazat pe el.un alt mare avantaj al kde sunt programele NET SUPERIOARE care îl însoțesc.
    OpenSUSE 12.2 este posibil să apară cu razor-qt ca default.oricum acum se mișcă mult mai bine ca kubuntu12.04. și are potențial.
    în final când peste cel mult 4 ani, cei care mai au p3-p4 nu vor mai fi, lxde,xfce,fluxbox et. nu vor mai avea nici un rost, vor rula pe 4core la fel de rapid cât un kde,dar cu aplicații implicite foarte slabe.Nu vor mai avea susținere și dezvoltarea lor va avea soarta xandros și mandriva – o amintire placută.

  1. Pentru dd

    Nu pot fi de acord cu tine cu acea intoxicare de care vorbesti referitor la utilizarea linux. Oamenii utilizeaza linux din diferite motive. Este la fel ca libertatea de exprimare sau constrangerea de a utiliza ceva si a nu lua amenda pentru ca nu ai licenţa.
    La fel ca tine, am trecut prin mai multe distributii linux si am ramas pe openSUSE din multe motive. Unul dintre acestea ar putea fi yast.

    Pentru ceilalti

    Nu inteleg cum puteti vorbi ca o distributie este mai buna ca alta. Pentru mine, o distributia pe care o folosesc este cea mai buna deoarece se adapteaza cel mai bine la ceea ce am nevoie. Din ceea ce am vorbit cu alti utilizatori linux, fiecare indrageste distributia pe care o foloseste deoarece deoarece o intelege cel mai bine.

    Puteti in schimb sa spuneti care distributie este cea mai utilizata … si aici este alta poveste deoarece totul tine de marketing.

    ——————————————–

    Mai mult, openSUSE 12.2 este abia in versiunea de testare si nu puteti inca sa stiti cum se va misca si cat de omogen va fi versiunea finala (mai ales, ca acest release a fost amanat deoarece s-au adus modificari majore la unele componente care sper sa aduca un plus).

    • titus on 31 August 2012 at 21:38

    Da, sunt distribuții linux bune și defecte (sau rele).Cele proaste,se concretizează printr-un suport aproape inexistent,aplicații native foarte puține, doar 32biți (ex:solaris de curând la 64), viteză și optimizare procese foarte proaste (kubuntu 12.04 categoric mai prost decât kubuntu 11.10). blocări multe (mint,debian),lipsă driveri, viteză mică și restricții la aplicații (fedora),și multe altele.
    Potențialul 12.2 s-a văzut din etapa milestonurilor, când avea performanțe notabile față de 12.1.

    • dd on 3 September 2012 at 09:34

    oprea_luci

    eu cred ca ori n-ai inteles ce-am scris ceea ce nu este nimic deosebit deoarece acesta este rolul “educational” al scolii “moderne” ori nu cunosti ce se intimpla pe lumea in care traiesti ceea ce iarasi nu este nimic iesit din comun deoarece cei mai multi asa au ajuns datorita educatiei “speciale” despre care am amintit mai sus. in concluzie presa care apartine concernelor nu-ti va spune tie decit adevarul care ii sustin pe ei in incercarea lor de a obtine un profit din ce in ce mai mare prin orice mijloace.asta se va intimpla indiferent de parerea ta si trebuie sa te obisnuiesti pt ca oricum nimeni nu te va intreba vreodata ce-ti convine sau ce-ti place.
    in concluzie ca unul care a trait in multe tari inclusiv pe continente diferite afirmatia ca doar 1% folosesc linux este o minciuna.aici nu are importanta de ce anume folosesc oamenii acest sistem deoarece discutia nu era despre acest fapt sau genul de licenta. repet ca discutia era despre numarul fals al celor care folosesc linux publicat de presa concernelor.

    altfel observ ca in ciuda unor afirmatii din care reiesea ca ed finala va apare in noiembrie totusi se anunta ca aceasta va apare in 2 zile. ultimul rc nu functiona cum trebuie insa sper ca ed finala o va face si va fi evitata situatia anterioara cind 12.1 a putut fi folosit dupa 2 luni.

    titus

    inca de pe acum multe tipuri de desktop nu-si justifica existenta fapt valabil si in cazul multor distro-uri.

    • Cosmin Tanczel on 3 September 2012 at 13:43

    Am hulit din greu versiunea 12.1 RC. Dupa ce a aparut la scurt timp versiunea finala mi-am schimbat total opinia. Ca atare refuz sa comentez ceva despre 12.2 pana nu ajunge in faza finala.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.