openSUSE 12.2: oficial lansat

Chiar dacă data limită de lansare a fost depășită cu 2 luni, echipa însărcinată cu dezvoltarea openSUSE versiunea 12.2 și cei implicați în procesul de testare a versiunilor preliminare, au avut timp să elimine cât mai multe defecte de funcționare, oferindu-ne un sistem de operare cu o stabilitate mai mare.

Așa cum ne-am obișnuit, fiecare versiune de openSUSE aduce mereu ceva nou iar versiunea 12.2 nu face excepție. Schimbările importante din openSUSE 12.2 sunt:
– kernelul linux versiunea 3.4
– a fost introdus Grub2 și respectiv Plymouth
– Gnome 3.4, KDE 4.8.4, XFCE 4.10
– Systemd a fost ajustat pentru o performanță mai bună
– Xorg versiunea 1.12 cu suport pentru dispozitive ”multitouch”
– pe partea uneltelor de dezvoltare amintesc GCC 4.7.1, QtCreator 2.5 și GIMP 2.8

Dacă openSUSE 12.2 reprezintă primul contact cu o distribuție linux, vă recomand să accesați această legătură pentru a descărca o copie a sistemului de operare. Pentru aceia dintre voi care vor efectua un proces de actualizare pornind de la 12.1 către 12.2 de exemplu este indicat să urmați ghidul oferit de această pagină wiki. De pe teritoriul României imaginile ISO pentru arhitecturile pe 32 de biți și respectiv pentru 64 de biți se pot descărca din cadrul mirror-ului oferit de Lug.ro

Permanent link to this article: https://opensuse.ro/2012/09/06/opensuse-12-2-oficial-lansat/

8 comments

Skip to comment form

  1. Felicitări pentru articol. Conţine toate elementele de care ai nevoie: ce aduce nou, link de instalare sau de upgrade.

    • Ionica on 7 September 2012 at 12:43

    Primele impresii despre 12.2 sunt pozitive. Fata de 12.1 e mult mai rapid.
    Momentan sigur problema o am cu font rendering-ul din KDE 4.8
    Solutia aplicata in 12.1 se pare ca nu functioneaza aici. Pachetele din repo-ul muzlocker si subpixel n-au nici un efect. Astept o versiune a pachetelor pentru 12.2, momentam le-am instalat pe cele pt 12.1.

    Nu inteleg de ce nu pot fi incluse pachetele astea by default. Chiar nu deranjeaza pe nimeni font rendering-ul mizerabil cu care vine implicit Opensuse?

    • DarkMac on 7 September 2012 at 22:07

    Am spus ca nu voi mai comenta o distributie pana aceasta nu ajunge la maturitate, adica la versiunea finala.
    E… am ajuns sa instalez 12.2 si vreau sa imi dau cu parerea in mai multe etape. Aceasta fiind prima etapa am vrut sa incep frumos dar din pacate chiar nu pot:

    – APPER: de aproape 10 ani ne chinuim sa avem un gui software updater de care se pare ca nu mai dam. Este imposibil sa nu avem ceea ce alte distributii, inclusiv microsoft, au de la versiunile primare. Peste 50% din utilizatori nu au auzit de zypper sau pur si simplu se sperie de folosirea cli, lucru absolut pertinent din partea lor tinand cont ca obisnuinta este mama invataturii.
    + VITEZA: clar este o diferenta intre 12.1 si 12.2 cand vine vorba de bootare sau chiar kde (in cazul meu am instalat vers. live kde). Dar sincer nici 12.1 nu era incet pe un sistem considerat nou in ziua de azi. Diferenta se simte pe pc-uri ce au o vechime de cativa ani buni.

    • RaulM on 8 September 2012 at 15:26

    Si eu am instalat versiunea 12.2 . Am facut instalarea de pe un usb bootabil. Insa a trebuit sa dau restart deoarece interfata grafica nu a vrut sa porneasca din prima. La a doua incercare am reusit. grub2 e interesant, insa nu am gasit cum ii modific optiunile, apper este …jenant. In rest nu pot sa compar viteza pentru ca mi-am schimbat configuratia calculatorului intre timp.

    • Ionica on 8 September 2012 at 16:53

    Raul, din cate am vazut eu grub2 poate fi configurat din Yast, din modulul Bootloader.
    Eu dupa ce am instalat driverele de la Nvidia m-am trezit cu o rezolutie foarte mica la bootsplash si fara consola framebuffer. Am putut seta rezolutiile pt ambele din modulul mentionat mai sus.
    In rest chiar merge foarte bine sistemul, Apper intr-adevar e cam prostut si enervant, eu l-am dezactivat.

  2. Apper a fost aiurea de prima data de cand a ajuns in openSUSE.
    Am testat 12.2 dar tot 12.1 mi se pare mai bun. Grub2 nu mai poate fi configurat din Yast ptr ca ii lipseste o interfata grafica pentru grub.cfg desi in distributiile deb un astfel de pachet exista.

    • silurian on 15 September 2012 at 17:46

    l-am instalat si eu de pe un live CD KDE de cateva zile. Am intalnit cam aceleasi probleme ca si la 12.1 si chiar vreo 2 in plus, drept bonus.

    nu mi se pare a fi mai rapid, probabil din cauza configuratiei. Procesorul sta in medie undeva pana-n 10% in majoritatea timpului (filme, muzica, navigare). Modulul bttv (ca si altele de altfel) refuza cu incapatanare (de cateva versiuni incoace) sa porneasca automat dupa configurarea placii tv in yast. Am rezolvat cu ‘MODULES_LOADED_ON_BOOT’ din yast-> /etc/sysconfig -> System -> Kernel.

    Pentru a avea un control decent al placii de sunet a trebuit sa dezinstalez ‘pulse-audio’ despre care chiar nu inteleg de ce vine instalat implicit. Mai mult incurca. Placa de sunet, un Asus Xonar D1, a fost recunoscuta, instalata si merge impecabil, inclusiv Front Panelul.
    Aici as vrea sa mai spun ca desi tvtime da eroare la ponire pentru faptul ca nu gaseste /dev/mixer, sunetul merge fara nici o problema si asta s-ar putea sa fie datorita faptului ca am instalat si pachetul v4l-tools.

    Placa grafica nvidia a mers instalata manual, din linia de comanda, fara probleme, bine-nteles dupa restartul necesar pentru a dezactiva driverul nouveau.

    Ora nu mergea setata pe local (adica mergea, dar dupa fiecare reboot era din nou pe UTC) decat dupa ce am dat comanda “hwclock –systohc –localtime”.

    la tastatura, implicit nu puteam folosi blocul numeric si tasta Shift nu avea nici un efect. Am umblat prin Configure Desktop si se pare ca s-a rezolvat. Sper sa ramana asa.

    Efectele grafice de birou KDE scartaie, adica exista un usor lag pe care nu-mi aduc aminte sa-l fi intalnit la 12.1. Le-am dezactivat.

    Ecranul de boot merge doar in mod text. Cam urat dar merge.

    la instalarea fonturilor TT microsoft (pachetul fetchmsttfonts) am avut o problema deoarece nu exista directorul /etc/sysconfig/proxy. Dupa ce l-am creat manual, totul a decurs fara nici o alta eroare.

    pachetele rpm nu prea merg instalate cu apper daca au dependinte.

    Deci in concluzie, pentru a putea avea un sistem complet functional de obicei mai trebuie rezolvate cateva probleme care au solutii ce pot fi gasite relativ usor dupa ceva timp petrecut pe net. E interesant faptul ca sunt cam aceleasi probleme ce nu au fost rezolvate nici la versiuni precedente si care pentru un incepator pot fi deosebit de frustrante.
    Recomandarea mea pentru cineva care are o distributie linux complet functionala, este sa nu se grabeasca sa instaleze una noua decat daca este dispus sa-si asume riscul de petrece cateva ore bune cautand solutii la probleme.

    La final as vrea sa mai adaug faptul ca cele 2 legaturi din articol pentru download (cea din imaginea ‘Out Now’ si cea din textul ‘vă recomand să accesați această legătură’) duc spre versiunea precedenta, adica Open Suse 12.1, doar cea din finalul articolului ducand spre versiunea actuala 12.2.

  3. Salut Silurian, îmi cer scuze de greșeala făcută în articol am corectat-o pentru a evita confuzia.

    ”Ecranul de boot merge doar in mod text. Cam urat dar merge.”
    Asta se întâmplă deoarece plymouth e setat să meargă doar cu driverul generic specific plăcii tale video a.k.a nouveau.

    ”pachetele rpm nu prea merg instalate cu apper daca au dependinte.”
    Nici nu este recomandat, zypper up sau zypper dup din consolă e mai sigur.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.