Tutorial: detecția imprimantelor sub openSUSE

De curând un utilizator de openSUSE 12.1 a raportat pe forumul internațional al comunității, că are probleme cu imprimanta sa HP Laserjet M1132 MFP, conectată la calculator prin intermediul unui cablu USB. Personal și eu sunt posesor al unei multifuncționale, marca HP Photosmart Express C3180 și am observat aceleași probleme la configurarea dispozitivului meu ca și utilizatorul menționat mai sus.

Având în vedere problemele cauzate de configurarea imprimantelor marca HP, respectiv HPLIP și/sau a serviciului CUPS, am decis să construiesc un mic ghid, împreună cu anumite date culese din cadrul topicii de pe forumul internațional:
deschideți Yast – Software Management – din meniul aflat în partea stângă alegeți Patterns – navigați către secțiunea Print Server și bifați căsuța specifică
după instalarea componentelor lipsă asigurați-vă că serviciul CUPS este activat, repectiv din Yast – System – System Services (Runlevel). Dacă serviciul CUPS are ca status NO, apăsați butonul Enable pentru activarea lui și mai apoi OK pentru a salva schimbările
porniți imprimanta pentru ca procesul de detectare a dispozitivului să se activeze
configurați/reconfigurați imprimanta (după caz) din Yast – Hardware – Printer – Automatic configuration, mai apoi setați dispozitivul ca ”Default printer” și tipul colilor de hârtie pe A4.
pasul final implică pornirea serviciului HPLIP, care ar trebui să descopere dispozitivul vostru marca HP.

Chiar dacă pașii 3 și 4 par a fi puțin repetitivi, ei vă oferă șansa să verificați dacă procesul de recunoaștere și configurare automată a dispozitivului a reușit. Problema detecției raporată are la bază însăși funcționalitatea programului de boot systemd care pornește anumite servicii doar când acestea sunt necesare, spre deosebire de sysvinit care le pornea chiar dacă nu erau folosite de către sistemul de operare.

În incheiere doresc să menționez faptul că acest ghid, mai puțin pasul 5, se aplică și altor tipuri de imprimante folosite de utilizatorii de openSUSE, HPLIP fiind doar o altă interfață grafică pentru configurarea imprimantelor marca HP.

Permanent link to this article: https://opensuse.ro/2012/09/23/tutorial-detectia-imprimantelor-sub-opensuse/

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.