openSUSE 11.1

Joi, 18 Decembrie 2008 a fost lansat openSUSE 11.1. A doua lansare din seria 11 aduce atât lucruri noi, cât şi completări ale celor introduse în fosta versiune (îmbunătăţiri la yast2 şi zypper, un KDE4 mai complet şi stabil etc.) Am testat openSUSE 11 pe un tabletPC Toshiba Tecra M4 folosind un liveCD KDE4.Boot liveCD

Instalare

Sistemul a pornit fără probleme, iar instalarea a durat în jur de 20 de minute! Una din puţinele diferenţe pe care le-am observat de când am început să instalez openSUSE de pe liveCD este kernelul: în imaginea de pe liveCD este kernel-default, pe când, instalând de pe DVD, sistemul alege – unde e disponibil (=în cea mai mare parte a calculatoarelor moderne) kernel-pae.

Un element care a suferit o schimbare a administratorul de partiţii. Personal, îl preferam pe cel vechi dar fiindcă eram obişnuit cu el. Noilor utilizatori SUSE li se va părea probabil mai logic şi mai bine organizat acesta.

Configurare / recunoaştere hardware

Aproape toate dispozitivele au fost recunoscute (mai puţin bluetooth-ul, openSUSE neincluzând, ca Ubuntu de ex., programul toshset).

Rezoluţia nu a fost corect detectată, însă după ce am pornit de pe liveCD setând de la primul grub rezoluţia corectă, nu am mai avut probleme (şi după instalare a rămas cea corectă şi, inclusiv, după instalarea driverului nvidia).

Toate celelalte (inclusiv tableta, plăcile de reţea, imprimanta etc.) au fost detectate, necesitând, eventual, doar activări/configurări minore în yast2.

Noul program de partitionare

Programe

Sunt incluse, evident, ultimele versiuni stabile ale majorităţii aplicaţiilor

– kernel 2.6.27

– firefox 3.0.5

– openoffice.org 3 (versiunea Novell)

– KDE 4.1.3 (mai mult sau mai puţin „controversat”)

-…aproape orice se poate găsi pentru linux se găseşte şi în sursele on-line (mulţumită în mare parte lui „Build Service” – unul dintre motivele pentru care openSUSE rămâne distribuţia mea favorită).

KDE4

openSUSE 11.1 foloseşte, ca desktop implicit KDE, „noua” versiune, 4 (este posibilă şi instalarea kde3, dar doar de pe DVD, nefiind disponibil şi cu un liveCD). Nu am încercat încă GNOME în 11.1, dar în general şi acesta este foarte bine „aranjat” în openSUSE (fiind mediul grafic implicit pentru soluţia „enterprise” de la Novell: SLES).

Deşi lansat cu peste un an în urmă şi deja la prima sub-versiune, este considerat încă de mulţi ca nefiind încă terminat, gata de utilizat.

Am încercat KDE4 de la primele versiuni. Deşi mi-a plăcut, îl găsisem mereu inutilizabil. Primul val major de optimism  l-am avut aşteptând lansarea Mandriva 2009 cu KDE 4.1; nu a fost să fie. Îmbunătăţirile erau majore, dar nu era gata pentru ce aveam eu nevoie de la un mediu grafic pentru lucrul de zi-cu-zi (însă pentru mulţi se pare că era suficient).

Odată cu openSUSE 11.1 avem, în sfârşit, un KDE4 utilizabil, cu iconiţe pe desktop (puteţi spune că sunt conservator… dar nu mă simt în largul meu cu un chenar în care să fie grupat tot ce eram obişnuit să am pe ecran, şi eventua să mai apară şi niste bare de defilare când se umple…). De joi şi până astăzi nu mi s-a blocat de loc, deci nu mă pot plânge că e instabil. Majoritatea funcţiilor de „personalizare” fără de care nu puteam trăi sunt la locul lor. Deşi abia versiunea 4.2 pare a avea cam tot ce aş avea nevoie, cred că voi folosi în continuare 4.1.3.

LiveCD

Sunt instalate implicit şi biblioteci kde3. Versiunea de Amarok instalată este încă 1.4.

Altă problemă – interfaţa simplă de activat efectele Compiz pentru KDE4 nu merge; (fusion-icon merge binişor). Kwin e OK… dar mai are…

Alt lucru enervant: nu pot extrage o arhivă apasând click dreapta…

Zypper

E genial! E foarte rapid, foarte deştept şi foarte uşor de folosit (în genul apt-get în Debian/Ubunt – chiar şi mai!)

Când a apărut pentru prima dată în openSUSE (în urmă cu câteva luni) am rămas uimit. SUSE chiar avea nevoie de un administrator de pachete rescris din temelii.

openSUSE 11.1 după instalare

Marea supriză

Pentru prima dată, fără probleme şi fără niciun fel de configurări: suspend şi hibernate merg excelent! „Infrastructura” e pm-utils, cu s2ram. Foarte multe laptopuri au ajuns să aibă în 11.1 toate „hack-urile” specifice automat implementate iar, de asemenea multe reparări au fost făcute şi în componentele care cauzau probleme.

Concluzie

Până acum, openSUSE 11.1 pare a fi cea mai bună distribuţie pe care am apucat să o folosesc. Foarte stabilă (nicio problemă până acum), dă senzaţia de a fi „completă” (spre deosebire de experienţa pe care am avut-o cu Mandriva 2009) şi e uşor de utilizat/configurat. Desigur, depinde foarte mult şi de sistem/hardware (pe un Dell 1501 Ubuntu e net superior). La versiunea asta am avut grijă să raportez bug-urile specifice calculatorului meu, deci concluziile sunt şi puţin „pesronale”. Un singur lucru: nu mă pot plânge de ignoranţa inginerilor de la openSUSE în a le rezolva.

Permanent link to this article: https://opensuse.ro/2008/12/26/opensuse-111/

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: