KDE 4.8.2

KDE este mediul de lucru implicit al distribuției linux openSUSE așa cum bine se știe. De curând a fost lansată și versiunea 4.8.2. Sursele de pachete sunt și ele disponibile dar am vrut să mă asigur că unele probleme au fost rezolvate înainte de a publica un articol pentru site-ul comunității. Din ce am putut afla de pe IRC și de pe forum există cel puțin 50% șanse că unul dintre voi să sufere de pe urma unor defecte precum cel de eșec al primei logări dar în același timp am aflat și despre faptul că acestă versiune consumă mai puține resurse și că are o viteză de încărcare mai bună.

Pentru a face trecerea de la versiunea oferită de openSUSE către cea a autorilor originari (upstream) este nevoie ca mai întâi să ștergeți eventualele surse de pachete adăugate anterior UpdatedApps și/sau Extra pentru a evita un amestec nedorit de pachete care ar induce în cele din urmă instabilitate mediului de lucru. KDE 4.8.2 este disponibil pentru openSUSE versiunile 11.4 și 12.1.

După ce ați adăugat sursele de pachete dorite este recomandat ca actualizarea să o faceți din consolă astfel: 1. efectuați logout din mediul de lucru și apoi selectați trecerea în Console; 2. în Console vă logați ca root și executați comanda init 3 pentru a opri temporar Xorg și serviciul KDM; 3. executați comnezile zypper refresh și apoi zypper dup pentru a aplica actualizările necesare pentru KDE 4.8.2; 4. o dată ce actualizările au fost instalate și aplicate tastați comanda reboot pentru a restarta sistemul de operare.

În încheiere doresc să vă avertizez că o regresie a platformei Qt folosită de KDE 4.8.2 a fost descoperită iar aceasta cauzează probleme sunetelor de tip eveniment (sound events) specifice mediului de lucru. Soluția temporară implică deschiderea aplicației Desktop Settings -> Application and System notifications -> Manage notifications -> Event source selectați KDE Workspace -> și la fiecare sunet specific trebuie să adăugați calea completă către fișierul folosit anume /usr/share/sounds/ și să apăsați butonul Apply. De exemplu în loc de ”KDE-Sys-Log-Out.ogg” să apară ”/usr/share/sounds/KDE-Sys-Log-Out.ogg”.

Permanent link to this article: https://opensuse.ro/2012/04/07/kde-4-8-2/

5 comments

Skip to comment form

  1. Ca si feedback, am putut observa ca cel putin la mine defectul legat de esecul la prima logare nu mai exista.
    Paradoxal nici la “sound events” nu am probleme; mentionez ca folosesc ALSA si nu pulseaudio. 🙂

  2. Si mie mi-a crapat kde-ul.
    Acum incerc sa fac un alt update sa va ce iese.

  3. Am KDE 4.8 🙂

  4. Si care a fost problema pana la urma Lucian ?

  5. Habar nu am. A crapat asa de bine ca a trebuit sa trec prin alte desktop-uri pana sa il fac sa fie functional.
    Cred ca actualizarea nu s-a efectuat bine, deoarece am trecut prin mai multe versiuni de KDE.

    Oricum, acum merge si nu imi da rateuri. Am impresia sa s-a schimbat ceva la modul de vizualizare dolphin, dar inca nu imi dau seama ce 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.